Son Dakika

 SARILIK YAPAN VİRÜSLERİ TANIYALIM

Sarılık (ikter) her yaş grubunda sıklıkla gördüğümüz bulgular arasındadır. Kullanılan ilaçlar, alkol gibi alışkanlıklar, bakteriler, virüsler, mantarlar, parazitler, karaciğer, safra  yolları ve pankreası da içerebilen kitleler, tıkanıklıklar, doğuştan gelen veya sonradan ortaya çıkan yapısal nedenle sarılık ortaya çıkabilmektedir.  Ciltte, gözde, idrarda farkedilen renk değişikliği genellikle karaciğer fonksiyonlarında bozulma  ve yükselme ile birliktedir. Sarılıkta en sık rastlanan belirtiler, halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı, karın ağrısıdır. Kısa süreli ateş olabilir. Halsizlik, eklem ağrıları ve hafif ateş ile gribal enfeksiyon tarzında da geçirebilirler. Başlıca  sarılık yapan beş hepatit virüsü (hepatit A,B,C,D,E) vardır. 

Hepatit A, virüsü içeren dışkının bulaştığı gıdanın yenilmesi, suyun içilmesi, hasta kişi ile yakın temas, iyi pişirilmemiş kabuklu deniz ürünleri ile bulaşır. Hastalık bulaştıktan sonra bulguların ortaya çıkma süresi 15-45 gün arasındadır. Sarılık, ateş, bulantı, kusma, halsizlik, kas ağrısı bulguları olur. Geçirilince  ömür boyu bağışıklık kazanılır. Kesin tanı için kan testi gereklidir. Etkene yönelik tedavisi yoktur. Semptomatik tedavi verilir. Korunma için aşısı bulunmaktadır. 6 ay ara ile yapılan aşı koruyuculuk sağlar. Hastalık kronikleşmez ama ileri yaşlarda ağır geçirilebilir.

Hepatit B ve C, D,  kan ürünleri ile temas, kan teması olan kesici delici alet yaralanmaları, doğum ve cinsel yol ile bulaşmaktadırlar. Hepatit A’ ya benzer klinik bulgulara neden olurlar. Hastalık ortaya çıkma süresi 50-150 gün arasında değişmektedir. Hastalık akut dönemden sonra kronikleşme, siroz ve kanser riskleri bulunmaktadır. Bu nedenle geçirenler düzenli takip yaptırmalıdır. Hepatit B nin aşısı bulunmaktadır. Üç doz aşı ile korunma sağlanmaktadır. Hepatit C ve D‘nin aşısı yoktur. Antiviral tedavileri bulunmaktadır. Kan teması olabilecek jilet, diş fırçası gibi malzemelerin ortak kullanılmaması, uygunsuz yerlerde dövme, piercing, diş tedavisi, kanamalı işlemler yaptırılmaması, eş ve partnerlerin hepatit açısından bilinçli olması, gebe olan hepatit hastalarının tedavi almaları gerekmektedir.

Hepatit E, Hepatit A gibi kirli su ve gıda ile bulaşır ve benzer bulgulara neden olur. Özellikte gebelerde ağır seyretmesi nedeni ile temiz gıda ve su tüketimi önemlidir.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar >>